Pogled preko svega
KOVERTIRANA KNJlŽEVNOST: LEPA PISMA SRPSKIH PISACA. Priredio Radovan Popović

Srpski pisci bez šminke
Ova knjiga nastoji da pokaže, da pruži informaciju o srpskoj epistolarnoj,
kovertiranoj književnosti u poslednja dva veka – od Vuka Karadžlča pa do ,Miodraga Bulatovića i Borislava Pekića. Ta pisma nam dočaravaju segmente iz života pisaca; njihova raspoloženja, izvesne životne činjenice, opservacije o svetu u kojem žive, strasti, ljubavi i mržnje, intrige, ushićenja, blaženstva duše...
Srpska epistolarna književnost u protekla dva veka pokazuje izuzetno
leksičko bogatstvo ali i "prozirnost duše:' što rekao Žid, i to one bez ulepšavanja. Svako pismo u ovoj knjizi otkriva, na neki način, karakter pismopisca i čini zanimljiv detalj iz piščeve biografije - otkriva ga...
2008; F.24x16; strana 340; tvrd povez; ćirilica; CENA 1200,00 din

 
A. Nikolas Famjoli & Mišel P. Gilespi - DŽEJMS DŽOJS - OD A DO Ž, studija

Rečnik osnovnih pojmova o životu i delu Džejmsa Džojsa
Smatra se da je Džejms Džojs najveći modernistički pisac. Ovaj duhoviti genije, inovator po pitanju forme i nesentimentalni pesnik irskog života i jezika,u svom radu istraživao je karakteristično moderne teme kao što su priroda umetnosti, društvena odgovornost umetnika, karakter društvenih institucija i javnog života i odnos pojedinaca prema njima i konačna priroda i značaj same ljudske kulture. U knjizi Džejms Džojs od A do Ž daju se osnovne informacije koje su potrebne da se razume i uživa u čitanju Džojsa. Pored tekstova ,o određenim aspektima, njegovog dela, Knjiga daje i okvire o kulturi, istoriji, biografiji i kritici.
Prevela sa engleskog Tamara Veljković
2006; F.24x16; strana 386; broširan povez; latinica; CENA 1200,00 din

 
Pavle Ugririov - POGLED PREKO SVEGA, proza

Pogled na celokupni opus Pavla Ugrinova
Nakon
Egzistencije i Antiegzistencije, treći - deo svojevrsnog prozno dokumentarističkog promišljanja umetničke i socijalne stvarnosti druge polovine xxveka, iz pera našeg istaknutog pisca. Brižljiva slikovitost, melodija sete, refleksije; neostrašćenog kazivanja i uzdržane emocije, u ovom Ugrinovljevom delu vajaju ono već gotovo zaboravljeno znamenje proze - otmenost stila.
2004; F.24x16; strana 428; broširan povez; latinica; CENA 600,00 din


 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 2 of 2
Knjige iz biblioteke POGLED PREKO SVEGA pokušavaju da čitaocu pruže uvid u celokupnost opusa najznačajnijih pisaca iz srpske i svetske literature, ili spram određenih književnih fenomena.
RocketTheme Joomla Templates